latinica  ћирилица
24/04/2015 |  09:21 | Аутор: СРНА

Хан: Први корак усаглашавање плана реформи

Европски комесар за проширење Јоханес Хан поручио је властима БиХ да се од њих, након активирања Споразума о стабилизацији и придруживању, очекује да без одгађања почну радити на обавезама које за собом повлачи нови уговорни однос између ЕУ и БиХ, те да хитно приступе изради плана реформи потребних на путу ка ЕУ.

Према његовим ријечима, добро функционишући механизам координације за питања у вези са ЕУ приоритет је свих приоритета.

"Он је неопходан да би се имплементирало све што доноси Споразум о стабилизацији и придруживању", рекао је Хан за сарајевски "Дневни аваз".

Ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању 1. јуна, према његовим ријечима, може послужити као одскочна даска за дубоке реформе у земљи које се односе на приступање ЕУ.

"Ове реформе треба да буду усмјерене на побољшање живота људи, као и приближавање чланству ЕУ", рекао је Хан и као први задатак БиХ навео израду плана реформи.

Након што план реформи буде усаглашен, према Хановим ријечима, биће потребан значајан напредак у његовом спровођењу да би ЕУ потенцијални захтјев БиХ за чланство оцијенила као кредибилан, те га размотрила.

Он је прецизирао да кључни апсекти плана треба да буду владавина права, јавна управа, те координација на питањима у вези са ЕУ.

"Истовремено, на бази Споразума за раст и запошљавање треба ургентно радити на одговорима на озбиљне социоекономске изазове са којима се БиХ суочава", додао је Хан.