latinica  ћирилица
24/04/2015 |  09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Гаук назвао масакр над Јерменима геноцидом

Њемачка осуђује масакр извршен прије 100 година над Јерменима у Отоманском царству и сматра га геноцидом, изјавио је њемачки предсједник Јоахим Гаук, додајући да Њемачка сноси дјелимичну кривицу за тај погром

То је први пут да су њемачки званичници употријебили ријеч геноцид описујући убијање Јермена у Отоманском царству, а Гаукова изјава на вјерској церемонији у берлинској катедрали, којом је обиљежена стогодишњица убиства Јермена, представља необично снажно признање улоге тадашњег Њемачког царства у том догађају, пренијела је агенција АФП.

"Ми Нијемци у овом случају морамо да се суочимо са прошлошћу и нашом дјелимичном одговорношћу, а могуће и дјелимичном кривицом, за геноцид над Јерменима", рекао је Гаук.

"Мушкарци и жене, дјеца и старци, били су редом слати на смртоносне маршеве, протјерани без икакве заштите или хране у степу и пустињу, живи спаљивани, пребијани и убијани. Тај планирани и срачунати криминални чин је био усмјерен против Јермена само зато што су били Јермени", рекао је Гаук.

Он је додао да је Њемачко царство, тадашњи савезник Отоманског царства, слало своје војнике који су учествовали у "планирању и, дјелимично, извршавању тих депортација".

Њемачке дипломате које су властима у Берлину дојављивале о свом свједочењу о злочинима над Јерменима су игнорисане, због страха да би тако могли да се угрозе односи са Отоманским царством, истакао је њемачки предсједник.

Он је додао да су нацисти чак забранили један аустријски роман о масакру над Јерменима, али је он ипак стигао до читалаца у јеврејским гетима током тридесетих година прошлог вијека, "попут вјесника оног што ће се тек догодити Јеврејима".
Гаук је навео да је немогуће побјећи од кривице путем "негирања, потискивања или тривијализације" историје.

Званични Јереван наводи да је 1,5 милиона Јермена убијено између 1915. и 1917. године, док се распадало Отоманско царство, и већ дуго траже да међународна заједница призна да се ради о геноциду.

Модерна Турска, земља насљедница Отоманског царства, одбацује те наводе и тврди да је између 300.000 и 500.000 Јермена и исто толико Турака погинуло у немирима, кад су се Јермени дигли против отоманских владара и стали на страну руских трупа.

Очекује се да ће Гаукова изјава изазвати оштру реакцију званичне Анкаре, која има блиске одбрамбене и трговинске везе са Берлином, а у Њемачкој такође живи и три милиона Турака, наводи АФП.