latinica  ћирилица
24/04/2015 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Мухедин Гегић са дјецом допутовао у Београд

Држављанин Србије Мухедин Гегић је са четворо дјеце ноћас допутовао у Београд на Аеродром "Никола Тесла", јавио је РТС.
Гегић са дјецом по доласку на аеродром - Фото: РТС
Гегић са дјецом по доласку на аеродромФото: РТС

Гегић је са дјецом преко Москве успјешно евакуисан из ратом захваћеног Јемена. Они су синоћ допутовали у Београд, гдје их је на Аеродрому "Никола Тесла" дочекала делегација Министарства спољних послова Србије.

Гегић је истакао да му је највећу помоћ пружио отправник послова у српској амбасади у Абу Дабију Милош Перишић, коме се захвалио.

Како је Гегић рекао РТС-у, он сада путује у Тутин гдје га чекају сестре, а очекује да ће поново да буде са својом женом, поријеклом Јеменком, за мјесец или два. Она је остала у тој ратом захваћеној земљи како би бринула о болесној мајци.

Гегић је са супругом и четворо маљолетне дјеце живио у граду Таизу на југу Јемена, гдје је у току ваздушна операција Саудијске Арабије против шиитских побуњеника Хута.

Мухедин Гегић у октобру прошле године је први пут покушао да оде из Јемена, али због одређених компликација то није било могуће.

Када је крајем марта у Јемену избио рат, Гегић је ступио у контакт са српском Амбасадом у Адис Абеби, која је на све начине покушавала да организује евакуацију уз сарадњу са амбасадама на Блиском Истоку.

Како је тада рекао РТС-у, у Таизу се више није осјећао безбједно због све жешћих сукоба, па је са дјецом из тог града побјегао у престоницу Сану.

Највећи проблеми приликом евакуације из Јемена биле су излазне визе за његову дјецу. Она су третирана као странци, иако им је мајка Јеменка, јер се у тој земљи држављанство добија по очевом поријеклу.

Саудијска Арабија почела је, заједно са савезницима, 26. марта ваздушне ударе у Јемену, како би одбранила владу предсједника Абдрабе Мансура Хадија од напредовања Хута, подсјећа РТС.