latinica  ћирилица
24/04/2015 |  08:17 | Аутор: Агенције

Турска обиљежава 100 година од Галипољске битке

Турска данас обиљежава 100 година од битке на Галипољу, једне од најкрвавијих битака у Првом светском рату која је вођена од 25. априла 1915. до 6. јануара 1916. године.

Обељежавању стогодишњице битке присуствоваће предсједник Турске Тајип Ердоган, британски принц Чарлс, као и предсједници, премијери, предсједници парламената и министри спољних послова више земаља, а међу њима и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Централна комеморативна свечаност биће одржана у суботу, преносе агенције.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом светском рату и вођена је од 25. априла 1915. до 6. јануара 1916. године између Њемачке, коју су подржавале отоманске снаге, и савезника, укључујући Аустралију, Британију и Нови Зеланд, које су покушавале да освоје Цариград и успоставе контролу над Босфором и Дарданелима.

Из те битке је Османско Царство изашло као побједник, а у њој је у поморским и копненим акцијама било око пола милона жртава. У савезничком искрцавању на полуострву Галипољу 25. априла 1915. године, учествовало је и више од 60.000 аустралијских и новозеландских војника.

То је било први пут да ове војске ове две тадашње британске колоније учествовале у некој битци, због чега Аустралија и Нови Зеланд обиљежавају 25. април као свој национални празник.

Тијела погинулих данас леже заједно на одвојеним гробљима полуострава Галипоље на западу Турске, што се посматра као снажан симбол помирења између бивших непријатеља.