latinica  ћирилица
24/04/2015 |  08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Мјере ЕУ за спасавање миграната (ВИДЕО)

Европска унија утростручиће фондове за мисије потраге и спасавања на Медитерану на око девет милиона евра мјесечно, како би помогла у спречавању трагедија на мору у којима гину мигранти у покушајима да се домогну обала Европе, одлучено је на ванредном састанку Европског савјета у Бриселу.

На јучерашњем састанку, лидери ЕУ обећали су и додатне бродове, авионе и хеликоптере у борби против оваквих несрећа и договорили се да начине оквир за војну акцију против кријумчара људима, пренијеле су агенције.

Лидери Уније такође су позвали шефицу дипломатије ЕУ Федерику Могерини да изнесе дипломатске опције по којима би војска могла да нападне бродове које користе кријумчари људима.

"Желимо да дјелујемо брзо, а то значи да утростручујемо фондове за "Тритон" (операцију ЕУ за заштиту граница)", рекла је њемачка канцеларка Ангела Меркел послије ванредног састанка Европског савјета, на којем су разматране мјере за спречавање трагедија на мору и заустављање трговине мигрантима послије бродолома у коме се током викенда 900 људи утопило у Средоземљу.

"Тритон" је прошле године замијенио много опсежнију италијанску операцију "Маре Нострум" која је имала за циљ спасавање избјеглица из мора зато што су неке чланице ЕУ одбиле да је даље финансирају.

"На првом мјесту и прије свега, морамо да сачувамо животе и усвојимо праве мјере у том циљу", нагласила је Меркелова.

Њемачка и Француска понудиле су да у Средоземље пошаљу два брода, а Велика Британија три, док су друге чланице ЕУ такође обећале додатна пловила и хеликоптере који би могли да буду употребљени за спасавање миграната.

Предсједник Француске Франсоа Оланд рекао је да ће затражити усвајање резолуције Уједињених нација, која би Европској унији дала овлашћење да уништи бродове које користе кријумчари људима, превозећи хиљаде миграната преко Медитерана до Европе.

"Истражићемо сваку могућност да пронађемо и уништимо те бродове... а то може бити учињено само уз резолуцију УН, за коју ће Француска, заједно с другима, преузети иницијативу", рекао је Оланд.

Предсједник Савјета Европске уније Доналд Туск потврдио је да су се чланице, као што су претходно и најавиле, обавезале да ће пружити већу подршку у борби против све учесталијих случајева масовног дављења избјеглица из Африке и Азије у медитеранским водама.

Британски премијер Дејвид Камерон, рекао је да ће његова земља послати брод ХМС Булварк на Медитеран, као и три хеликоптера и два патролна брода, као допринос овој акцији ЕУ. "Као земља Европе с највећим буџетом за одбрану, можемо да дамо заиста велики допринос", рекао је Камерон, али је додао да неће пристати на прихватање избјеглица.