latinica  ћирилица
24/04/2015 |  07:55 | Аутор: СРНА

Данас сједница о платама судија и тужилаца

Тематски састанак Надзорног тијела за праћење провођења Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, на коме ће бити ријечи о уплати друге транше финансијских средстава за процесуирање предмета ратних злочина судовима и тужилаштвима из Пројекта ИПА 2012/2013, биће одржан данас у Тузли.

Европска унија обавијестила је раније ово надзорно тијело да друга транша средстава судовима и тужилаштвима, корисницима овог пројекта, неће бити уплаћена док не буде усвојена Стратегија реформе сектора правде у БиХ за период 2014-2018.

Због новонастале ситуације, судови и тужилаштва нису у могућности да исплате плате судијама, тужиоцима и стручном особљу запосленом у оквиру пројекта, као ни да обезбиједе потребна материјална средства, што је угрозило даљи процес рјешавања предмета ратних злочина и провођење Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

На састанку ће учествовати чланови Надзорног тијела за праћење провођења Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, руководилаци правосудних институција корисника овог пројекта, представници институција надлежних за усвајање Стратегије реформе сектора правде у БиХ као и представници међународних организација и институција.

Надзорно тијело за праћење провођења Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина је стручно тијело основано 2009. године одлуком Савјета министара БиХ, које континуирано прати ефикасност и квалитет провођења мјера из Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина с циљем процјене остварених резултата у односу на оне очекиване.

Надзорно тијело за праћење провођења Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина у складу са меморандумом о разумијевању потписаним са ЕУ надзире и прати напредак судова и тужилаштава у испуњавању циљева постављених на процесуирању предмета ратних злочина у оквиру горе наведеног пројекта финансираног од ЕУ.