latinica  ћирилица
23/04/2015 |  20:40 | Аутор: СРНА

Кери тражи повлачење руских трупа из Украјине

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је руском министру спољних послова Сергеју Лаврову да Русија мора да повуче своје снаге из источне Украјине, потврдио је званичник Стејт департмента.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

Током данашњег телефонског разговора Кери је, такође, апеловао на Русију да изврши притисак на проруске борце да поштују споразум о прекиду ватре од фебруара с циљем окончања сукоба на истоку Украјине.

Кери је обавијестио Лаврова да амерички војници обучавају украјинске у западном дијелу Украјине, што је "потпуно транспарентно и одбрамбено". Он је додао да је до обуке дошло на позив украјинске Владе.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је данас раније да се амерички војници налазе у зони сукоба на истоку Украјине, те да обучавају украјинске снаге.

Конашенков је рекао да америчке трупе обучавају украјинске снаге не само у западној Украјини, "као што то приказују украјински телевизијски канали", већ директно у борбеној зони у области Маријупоља, Северодоњецка, Артјомовска и Волноваке.