latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:51 | Аутор: СРНА

Москва забринута због рехабилитације нацизма

Русија је забринута због ситуације у Украјини и покушаја рехабилитације нацистичких злочинаца, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

Он је у предговору извјештаја "Неонацизам - опасна пријетња људским правима, демократији и владавини закона" рекао да је, нажалост, дејство вакцине која је развијена за нацистички вирус пред судом у Нирнбергу, постепено ослабило.

- То се посебно види у великом броју европских земаља. Нацистичке идеје и вриједности отворено се промовишу, националистички радикали све више дижу главу -наводи Лавров.

Он је додао да је у том смислу посебно забрињавајућа ситуација у Украјини, гдје су рехабилитовани нацистички криминалци.

- Све то не само да вријеђа успомену на милионе жртава, већ представља опасност за основне принципе демократије и људских права - истакао је Лавров.

Комесар при руском Министарству спољних послова задужен за људска права, демократију и владавину закона Константин Долгов представио је извјештај посвећен 70 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.