latinica  ћирилица
23/04/2015 |  12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Масен: Салафисти желе и у Њемачкој ИД

Број салафиста у Њемачкој повећан је на 7.300 особа са тенденцијом даљег раста, рекао је предсједник Савезне Службе за заштиту устава Ханс-Георг Масен и упозорио да салафисти и у Њемачкој желе да створе исламску државу.

- Исламска сцена у Њемачкој расте без заустављања. Тиме је плодно тле за џихад све веће. Салафисти желе и у Њемачкој да створе Исламску државу, рекао је Масен, преносе данас њемачки медији.

Потенцијал исламског екстремизма је у посљедње четири године дуплиран, преносе медији, податке Масенове службе, према којима је 680 исламиста отишло у правцу Сирије и Ирака, трећина од њих се поново вратила у Њемачку, а 85 особа тамо погинуло.

Сваки осми џихадиста је, према подацима те службе, конвертит, односно, прешао у ислам, три четвртине су мушкарци и 90 одсто њих има њемачки пасош, преносе медији.

Масен је посебно упозорио на опасности терористичке милиције (ИСИС).

"Тврђаве" салафиста у Њемачкој су, као и раније, у Сјеверној Рајни Вестфалији, Хесену и Берлину, показују подаци њемачке Службе за заштиту устава.

Масен је упозорио и на опасност-сајбер-џихада.

- То већ дуго стоји у агенди исламиста, рекао је он и упозорио на опасност да би се рат против "невјерника" могао пренијети и на виртуелно поље.