latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

"Зелени мост" преузео одговорност за бомбашки напад у Ибу

Ново одјељење Исламске државе које себе назива "Зелени мост" преузело је одговорност за бомбашки напад у Јемену, у којем је убијено пет хутских побуњеника, у централној провинцији Иб.

Ал Каида је традиционално доминантна џихадистичка група и Јемену, гдје колација, коју предводи Саудијска Арабија, више од мјесец дана бомбардује Хуте и њихове савезнике, преноси АФП.

ИД је 20. марта извела више самоубилачких бобашких напада на Хуте у шиитским џамијама у Сани, када је убијено 142 особе и рањено више од 350.

Обе екстремистичке групе - Ал Каида и ИД - сматрају шиите за јеретике. Напад у Јариму је први који је ИД преузела на себе у провинцији Иб, гдје су локални становници такође извјестили о скорашњем бомбардовању саудијске коалиције.

Борбени авиони те коалиције, коју предводи Саудијска Арабија погодили су јутрос рано Хуте у селима, сјеверно од Адена, а циљеви напада били су тенкови хутског покрета, рекли су становници Ројтерсу.

Коалиција је у уторак најавила крај мјесечне кампање бомбардовања Јемена, али је портпарол рекао да би она могла бити настављена, уколико то буде неопходно.