latinica  ћирилица
23/04/2015 |  09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Спријечено пет терористичких напада

Француски премијер Мануел Валс изјавио је данас да је посљедњих мјесеци у Француској спријечено пет терористичких напада.

Валс је, за радио станицу "Франс Интер" рекао, да је спријечено више напада, тачније пет ако се рачуна и неуспио напад у предграђу Париза у недјељу.

У Паризу је у недјељу ухапшен 24-годишњи мушкарац под сумњом да је планирао да изведе напад на једну или двије цркве, саопштио је јуче француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Потврдивши информацију коју је пренио француски радио РТЛ, Казнев је рекао да је у стану 24-годишњег студента пронађена велика количина оружја, преноси париски лист "Фигаро".

Ухапшени студент је, иначе, осумњичен за убиство инструкторке фитнеса која је у недјељу пронађена мртва у својим колима у мјесту Вилжуиф у предграђу Париза, наводи "Монд".

Министар Казнев је прецизирао да је младић, који се према информацијама "Монда" зове Сид Ахмед Глам и поријеклом је из Алжира, познат обавјештајним службама откако је прошле године изразио жељу да отпутује у Сирију, и од тада је био под дискретним полицијским надзором.

Он је у међувремену отпутовао у Турску, а по повратку је стављен у под присмотру, али ништа сумњиво од тада није примијећено ни у његовом понашању нити у анализи података о његовим комуникацијама.

Истрагом која је покренута у недјељу утврђено је да постоји веза између овог младића, повреде ноге коју је имао у тренутку када је ухапшен и плана да изведе напад, као и убиства 32-годишње жене у недјељу.

Истражитељи га сумњиче да је покушао да, из за сада непознатих разлога, украде аутомобил инструкторке фитнеса, у чему није успио, али је случајно себи пуцао у ногу, а њу убио.

Његова ДНК и трагови крви пронађени су у аутомобилу убијене жене.