latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:23 | Аутор: СРНА

Мелбурн: Затворен исламски центар "Ал фуркан"

У аустралијском граду Мелбурну затворен је до даљег исламски центар "Ал фуркан", на чијем је челу Харум Мехичевић, поријеклом из БиХ, саопштено је из тог центра.

Аустралијска полиција је током прошлог викенда ухапсила активне чланове тог центра због планирања терористичког напада на комеморативне скупове поводом стогодишњице искрцавања на Галипољу у Првом свјетском рату.

Аустралијски званичници кажу су ухапшени били сарадници Абдула Нумана Хајдера, који је био симпатизер "Исламске државе", а убијен је прошле године након што је напао полицајце.

За Хајдера је познато да је долазио у центар "Ал фуркан".

Центар је саопштио да затвара своја врата, наводећи да је узрок узнемиравање од стране медија, полиције и Владе.

Аустралијски лист "Дејли телеграФ" писао да је један од ухапшених тинејџер из БиХ, чије име се не може објавити због строгих закона. Лист наводи да се зна да је овај младић поднио захтјев за добијање пасоша прошле седмице и да је често долазио на скупове групе "Ал фуркан".

Отац овог младића блиско је повезан са Мехичевићем, писао је лист.

Нил Пракаш, познатији као Абу Калед ал-Камбоди, који је регрутовао џихадисте за "Исламску државу", такође је често био у контакту са члановима ове групе преко друштвених мрежа.

Обиљежавање дана искрцавања на Галипоље прије стотину година или такозвани Дан АНЗАК је подсјећање на борце аустралијско-новозеландског контингента.

Овај празник обиљежава се у Аустралији и Новом Зеланду 25. априла.