latinica  ћирилица
19/04/2015 |  19:49 | Аутор: klix.ba

Велики број грађана БиХ набавио оружје

Према подацима Федералне управе полиције (ФУП) велики број грађана у протеклом периоду је предао захтјев за набављање и држање ватреног оружја.
Нелегално оружје (илустрација) - Фото: СРНА
Нелегално оружје (илустрација)Фото: СРНА

Рекордан број оружаних листова грађанима су у 2014. години издале полицијске управе у ФБиХ, чак 7.226. Када се то упореди са бројем дозвола у 2012. (4.988) и 2013. години (6.302), онда се јасно долази до закључка да се грађани све чешће одлучују сами себе заштитити.

"Наравно да грађани желе да заштите своју породицу, имовину и дјелатност. Према истраживањима које је радио Центар за сигурносне студије управо су то основни разлози зашто се грађани одлучују за набавку оружја. Такођер, један од разлога је неповјерење у институције система. Према посљедњем истраживању које смо урадили у БиХ је присутно 350.000 комада легалног оружја“, рекао је за портал "Кlix.ba" Денис Хаџовић, генерални секретар Центра за сигурносне студије.

У БиХ и даље велики проблем нелегално оружје

Истиче да је законска надлежност у овом случају на кантонима.

"Поједини кантони су у протеклом периоду мијењали прописе и грађанима који нелегално држе неки комад оружја прописан је рок да предају или легализују то оружје. У противном морали би платити новчане казне. Тако да је и то један од разлога повећаног броја захтјева“, казао је Хаџовић.

Он је упозорио да у БиХ још увијек највећи проблем представљају велике количине нелегалног наоружања.

"У Србији више од 98 посто кривичних дјела која се почине оружјем, почињена су заправо нелегалним комадима. У БиХ је тај број такође висок и износи 90 посто. Власти требају учинити више на сузбијању нелегалног оружја на улицама“, упозорио је Хаџовић.

Од грађана одузимати и пушкомитраљези

Према подацима ФУП-а у протеклом периоду у порасту је и број одузетог оружја у управном поступку. Током 2014. године таквих случајева је било 647, много више него 2012. (400) и 2013. године (507).

Такођер, у 2014. години на подручју Федерације БиХ одузете су и значајне количине нелегалног оружја: аутоматске и ловачке пушке, пиштољи, тешко оружје (пушкомитраљези, ПАМ и слично), тромблонске мине, ручне бомбе, експлозив, муниција и велика количина петарди (19.848 комада).

Од 1. септембра 2013. године, када је у РС-у званично почела кампања "Бирај живот без оружја“, па до 31. децембра прошле године, грађани су полицији РС-а предали 863 комада дугих цијеви, 55 комада кратких цијеви, 14.045 комада минско-експлозивних средстава, 241.344 комада муниције и 1.805 комада другог наоружања.