latinica  ћирилица
19/04/2015 |  08:26 | Аутор: СРНА

Бијељина, планиране капиталне инвестиције у "Еко-деп"

За наредни трогодишњи период на санитарној еко-депонији "Бријесница" код Бијељине планиране су значајне капиталне инвестиције међу којима је изградња санитарне ћелије три, чиме би се створили услови за несметано одлагање отпада за дужи временски период.

Према плану за ову инвестицију, предузеће "Еко-деп" посједује сву неопходну пројектну документацију, као и грађевинску дозволу, а процијењена вриједност за санитарну ћелију три је 1.200.000 евра.

На Регионалној санитарној депонији "Бријесница" комунални отпад се одлаже од 1. јануара 2010. године, и то на санитарне ћелије један и два.

"Процјена је да се одлагање отпада може вршити још око годину дана, према садашњој динамици одлагања. Животни вијек постојећих санитарних ћелија значајно је смањен због одлагања 15.000 тона комуналног отпада који је запримљен на санитарну депонију послије великих мајских поплава 2014. године", наводи се у Плану и програму рада "Еко-депа" до 2018. године.

У овом предузећу планирају и изградњу постројења за сепарацију чврстог комуналног отпада, чије би финансирање било кроз јавно-приватно партнерство.

Имајући у виду чињеницу да Закон о управљању отпадом и директиве ЕУ налажу обавезну рециклажу комуналног отпада, издвајање секундарних сировина, производњу енергије из обновљивих извора, а све с циљем заштите животне средине и продужења радног вијека санитарне депоније, Пројектом изградње регионалне санитарне депоније "Бријесница" предвиђена је изградња рециклажног центра у оквиру депоније.

Предуслови који се морају створити да би се постројење за сепарацију комуналног отпада инсталирало на регионалној депонији "Бријесница" у Бијељини је доношење законске и подзаконске регулативе која ће осигурати да амбалажни отпад долази на регионалну санитарну депонију и да су цијене депоновања подигнуте на економски ниво.

Управа Јавног предузећа "Еко-деп" је из тих разлога водила интензивне активности на покретању процедуре јавно-приватног партнерства, као јединог могућег начина за провођење ове инвестиције.

У том правцу, а у складу са Законом о јавно-приватном партнерству, "Еко-деп" је доставио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Министарству финансија Српске приједлог Пројекта јавно-приватног партнерства, са урађеном економском студијом оправданости изградње центра за селекцију комуналног отпада.

"Ресорно Министарство дало је позитивно мишљење на Приједлог пројекта, као и Министарство финансија Републике Српске. Да би органи ЈП `Еко-деп` могли да донесу одговарајуће одлуке и рјешење о покретању поступка јавно-приватног партнерства, неопходна је одлука Владе Републике Српске", наводи се у информацији о Плану капиталних инвестиција за наредне три године коју ће разматрати Скупштина града на сљедећој сједници.

Избор јавног партнера вршио би се у складу са Законом о јавно-приватном партнерству.

Процијењена вриједност ове инвестиције износила би 1.300.000 евра.

У наредне три године у "Еко-депу" планирана је и изградња заштитног појаса од поплава стогодишњих вода за заштиту помоћних објеката на депонији, надоградња другог степена пречишћавања процједних вода, изградња надстрешнице за смјештај механизације и набавка постројења за когенерацију депонијског гаса.

Предузеће из оствареног прихода од обављања основне дјелатности не може обезбиједити средства за финансирање било које од капиталних инвестиција.

"Зато би оснивачи предузећа требало што хитније да изнађу рјешење и да благовремено обезбиједе изворе финансирања и то приоритетно за изградњу треће санитарне ћелије. За остале капиталне инвестиције треба се максимално ангажовати и тражити додатне изворе финансирања кроз разне међународне донације, ИПА фондове и друге облике бесповратне финансијске помоћи", наводи се у информацији.