latinica  ћирилица
18/04/2015 |  17:33 | Аутор: Агенције

Ирачке снаге преузеле највећу рафинерију

Ирачке снаге поново су данас преузеле највећу рафинерију у земљи од Исламске државе, саопштили су представници сигурносних снага.
Ирачка војска - Фото: REUTERS
Ирачка војскаФото: REUTERS

Побуњеници су напали ирачку рафинерију Баију прије недјељу дана минирали су сигурносну заштиту око ње и заузели неколико инсталација, укључујући и резервоаре.

Портпарол ирачких антитерористичких снага Сабах ал-Ноамани казао је Ројтерсу да је војска која штити рафинерију поново преузела већину објеката, мада још увијек постоје мањи џепови са побуњеницима, лијево од мјеста.

"Очекујемо да ћемо повратити потпуну контролу кроз пар сати", казао је Сабах.

Ирачке снаге су прошле године успјеле једном да преузму рафинерију од милитаната, али су поново изгубиле контролу над њом.

Исламска држава је доживила велики пораз овог мјесеца, када их је ирачка војска и шиитске паравојне информације истерала из града Тикрита, али су они узвратили на Баији у западној провинцији Анбар.

На хиљаде породица напустило је Анбар посљедњих дана пошто је ИС дошла до Рамадија и локалне власти су упозориле да би град могао да падне.

Два члана покрајинског савјета и представник полиције, која је стационирана у Рамади су рекли да су појачања на путу и да град више није у непосредној опасности.

"Опасност је и даље ту, али је ситуација боља него јуче ", рекао је покрајински члан савјета Сабах Кархоут.