latinica  ћирилица
17/04/2015 |  20:17 | Аутор: СРНА

К. Митровица: КФОР и полиција на мостовима

На мостовима између сјеверног и јужног дијела Косовске Митровице дежураће Кфор и косовска полиција да би спријечили евентуалне ескалације насиља, договор је представника Срба са сјевера Косова, међународних снага и приштинских власти.
Косовска Митровица (Архива) - Фото: АП
Косовска Митровица (Архива)Фото: АП

Сјеверни и јужни дио Косовске Митровице повезују четири моста и, према договору, преко њих ће се нормално одвијати саобраћај.

"Припадници Кфора и косовске полиције реаговаће само у случају покушаја нових инцидената", навео је градоначелник сјеверног дијела Косовске Митровице Горан Ракић у саопштењу достављеном Срни.

Према његовим ријечима, договор је да ниједна друга структура не може да обавља безбједносни задатак.

Ракић је навео да је намјера да се спријечи могућа ескалација насиља усљед серије инцидената који су се протеклих дана догодиле у Косовској Митровици.

Он је истакао да нико не жели да се понови ситуација да неко из чиста мира, мржње или нетрпељивости пређе мост и ножем убоде младића који се слободно шетао својим градом.

Ракић је истакао да су нетачни, запаљиви и евидентно злонамјерни наводи агенције "Косовапрес" да су припадници Министарства унутрашњих послова Србије и цивилне заштите укључени у "24-часовно праћење" мостова који повезју јужну и сјеверну Митровицу.

Састанку, који је одржан јуче, присуствовали су представници четири српске општине са сјевера Косова, регионалног руководства косовске полиције, министар локалне администрације самопроглашеног Косова Љубомир Марић, командант Кфора Франческо Паоло Фиљуоло, шеф Еулекса Габријел Меучи и шеф Канцеларије ЕУ на Косову Семјуел Жбогар.