latinica  ћирилица
17/04/2015 |  17:07 | Аутор: СРНА

Хакери "упали" у компјутере израелске војске

Хакери су успјели да се пробију у компјутерску мрежу повезану са израелском војском користећи агресивни софтвер и обмањујуће поруке електронске поште, саопштили су компјутерски стручњаци.
Хакер - Фото: ALAMY
ХакерФото: ALAMY

Вејлон Гранџ, стручњак безбједносне компаније "Блу коут системс", која је открила ове активности, рекао је да већи дио злонамјерног софтвера убачен у мрежу уз помоћ тројанца "поизон ајви".

Хакери су вјероватно били ограничени буџетом, па су мање пажње посветили софтверском коду, а више ангажману на такозваном социјалном инжењерингу, да би преварили људе, рекао је Гранџ.

Хакери су слали електрнску пошту на различите војне адресе и, наводно, преносили новости у вези са војском. У неким случајевима пошта би садржавала видео снимак под називом "Дјевојке Израелских одбрамбених снага".

Ова електронска пошта у себи је носила и скривена "врата" која су омогућавала хакерима да у одређени компјутер убаце злонамјерни софтвер.

Тај софтвер у стању је да избјегне већину заштитних антивирусних програма. "Блу коут" га је открио преко сигнала које је софтвер слао хакерима да би потврдио да је убачен у компјутере.

Гранџ није могао да каже да ли су у овој хакерској акцији украдени било какви важни повјерљиви подаци.