latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:44 | Аутор: СРНА

Одржати професионалан приступ у проналажењу несталих

Педсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић истакао је данас да власти у БиХ морају одржати систематичан, професионалан и непристрасан приступ проналажењу несталих лица.

Током разговора са генералним директором Међународне комисије за нестала лица Кетрин Бомбергер, Звиздић је рекао да кључним институцијама одговорним за рјешавање питања несталих - Институту за нестала лица БиХ и Тужилаштву БиХ, мора бити пружена подршка како би извршили свој дио задатка, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Бомбергерова је нагласила хитну потребу потпуне примјене Закона о несталим лицима, који је донесен 2004. године, а чије кључне одредбе, попут оснивања фонда за породице несталих, још нису заживјеле.

Она је истакла да БиХ мора да остане активна и подржи Институт за нестала лица, Тужилаштво БиХ и судове, те да се мора обезбиједити буџет за њихово несметано функционисање.

"Савјет министара мора преузети пуну контролу над овим успјешним процесом и пуну одговорност за надзор над управљачким органима Института за нестала лица, те његово реструктурисање како би био у складу са осталим институцијама БиХ", рекла је Бомбергерова.

Она је навела да је од 2001. године, када је уведена ДНК анализа у процес идентификације несталих у БиХ, ИЦМП постигао готово 15.000 идентификација.

"Анализа ДНК је научни процес и нема ништа заједничко са етничком припадношћу или политиком. Уколико релевантне институције имају подршку свих нивоа власти и свих политичких странака, те активну сарадњу са удружењима породица несталих лица биће у могућности да наставе са процесом идентификација, а то је исход којем сви тежимо", каже она.