latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:27 | Аутор: БЕТА

Колико вриједи српски пасош?

Амерички и британски пасоши најбоље су рангирани на свијету и омогућавају улазак у 147 земаља без виза, пренио је Вашингтон пост.
Пасош Србије - Фото: ФОНЕТ
Пасош СрбијеФото: ФОНЕТ

Према подацима компаније за финасијско савјетовање Артон Цапитал, друго мјесто дијеле Француска, Јужна Кореја и Њемачка, са чијим се пасошима може слободно ући у 145 земаља, а слиједе Италија и Шведска.

Српски пасош заузима 31. мјесто и са њим се без визе улази у 104 земље.

Дванаест мијеста прије Србије, на 19. позицији је Хрватска, посљедња придружена чланица ЕУ, чији држављани улазе без визе у 124 земље.

Боље од Србије у региону су рангиране Бугарска и Румунија, којима је улазак у ЕУ омогућио 15. односно 17. позицију, па њихови држављани слободно одлазе у 131 односно у 128 земаља.

Међу земљама из региона које су горе рангиране од Србије су Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, које заузимају 33., 38. тј. 35. мјесто, а чијим држављанима је слободан улазак загарантован у 101, 94 односно у 98 земаља.

Словеначки пасош боље се котира од хрватског, пошто је 12. најпожељнији на свијету, па Словенци без визе одлазе у 135 земаља.

Четврту позцију по популарности пасоша дијеле Данска, Финска, Холандија, Јапан, Луксембург и Сингапур, чији држављани без претходне папирологије улазе у 143 земље.

Виза је потребна за улазак у већину земља, али процедура за њено добијање драстично се разликује за држављане различитих земаља.

За неке је добијање виза врло једноставна формалност.

За држављане земља неатрактивних пасоша добијање визе је, међутим, компликована процедура у оквиру које је између осталог обавезно посједовање позивног писма, одређене суме новца и плаћање веома високих такси.

Развијене економије држава подрзумјевају и добру репутацију њихових пасоша, па је по том критеријуму Хонг Конг на 11., док су Аргентина и Израел на 16. мјесту.

Мексико, Русија и Кина су на 22. 35 односно 45. мјесту по рангирању пасоша.

Најнепожељнији пасоши су Мјанмарски, Јужног Судана, палестинских територија, Соломонових острва, државе Сао Томе и Принципе, који су на посљедњем, 80. мјесту, а чији држављани без виза улазе у само 20 земаља.