latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:13 | Аутор: СРНА

Конференција о сарадњи у регионалној борби против тероризма

Министри унутрашњих послова и министри правде југоисточне Европе сагласили су се на конференцији у Будви о важности заједничког приступа спречавању, откривању и борби против тероризма у региону.

Учесници конференције, која је данас завршена, сагласни су да тероризам представља пријетњу која превазилази границе региона и подсјетили да криминалци у региону сарађују много ефикасније него институције, саопштено је из Савјета за регионалну сарадњу.

На конференцији су се обратили министар унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић, министар правде Црне Горе Зоран Пажен, министар унутрашњих послова Словеније Весна Гјоркос Жнидар, министар унутрашњих послова Албаније Саимир Тахири, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич и генерални секретар РЦЦ-а Горан Свилановић.

"Феномен тероризма изискује регионалну и глобалну сарадњу свих релевантних институција и актера", рекао је Свилановић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић рекао је да је добар одзив министара на конференцију показатељ великог интереса да се овај проблем заједнички рјеши.

"Тероризам је пријетња која код наших грађана изазива латентан страх и којом треба да се бавимо заједнички, без одгађања", поручио је Кривокапић.

Из РЦЦ-а поручују да ће наставити да подржавају израду платформе за регионалну сарадњу у југоисточној Европи која би окупила све релевантне националне, регионалне и међународне актере с циљем развијања заједничког приступа питању тероризма и страних бораца терориста.

Секретаријат РЦЦ-а подржао је организацију министарске конференције предвођену министарствима унутрашњих послова Црне Горе и Словеније под покровитељством "Брдо процеса" и албанског предсједавања Процесом сарадње у југоисточној Европи.