latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

Добој: Пумпна станица "Луке" поново у пуном погону

У Добоју је поново у пуном погону пумпна станица "Луке", која је оштећена у мајским поплавама, а чијим се оспособљавањем омогућује снабдијевање 42.000 грађана водом, те рад око 1.200 малих и средњих предузећа.
Добој - Пумпна станица „Луке” - Фото: СРНА
Добој - Пумпна станица „Луке”Фото: СРНА

Пумпна станица, која је отворена данас, реконструисана је у оквиру пројекта обнове инфраструктуре с циљем економског јачања заједница - ЦЕСТА у износу 460.000 КМ.

Замјеник директора "Водовода" Живко Ерцег рекао је да је овим средствима уграђена најсавременија опрема, а оштећена пумпна станица је надограђена.

Учешће Америчке агенције за међународни развој у овом пројекту је 360.000 КМ, а града Добој и "Водовода" 100.000 КМ, рекао је данас Марк Де Силва, представник Хуманитарне организације "Католик рилиф сервис" БиХ, која реализује пројекат.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић захвалио је УСАИД-у и ЦРС-у, најављујући да ће ове организације и даље на подручју града Добоја учествовати у пројектима заштите од високог водостаја Босне.

Директор мисије УСАИД-а у БиХ Томас Рохас рекао је, током поздравног говора, да се оспособљавањем пумпне станице "Луке" омогућава снабдијевање 42.000 грађана водом, те рад око 1.200 малих и средњих предузећа са добојског подручја.

Добој је један од пет градова/општина у којима се проводи једногодишњи пројекат ЦЕСТА, вриједан четири милиона долара, који реализује ЦРС БиХ, а чији је циљ помоћи домаћинствима погођенима поплавама.

У Маглају, Добоју, Добоју Југу, Шамцу и Домаљевцу - Шамцу се, у оквиру ЦЕСТА пројекта, проводи по неколико пројеката обнове оштећене комуналне инфраструктуре који се идентификују као кључни за нормализацију живота и омогућавање економске стабилности, као и пројекти мањег обима у којима учествују и локалне заједнице.

У Добоју је реконструисан мост Баре - Костајница, а у току је чишћење система одводње, реконструкција моста у насељу Осојница, те реконструкција пумпних станица Усора и Пољице.