latinica  ћирилица
17/04/2015 |  13:59 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Неприхватљив нови закон о раду

Синдикалци у Федерацији БиХ поручили су да им није прихватљив нови закон о раду, а посебно дио који се односи на укидање колективних уговора и запошљавање на неодређено вријеме.

Из Савеза самосталних синдиката БиХ истичу да би укидање колективних уговора и запошљавања на неодређено вријеме додатно срозало ионако мизерна радничка права.

Предсједник синдиката Хрватских телекомуникација и представник ССС БиХ у преговорима са властима, Перо Обад рекао је да су основни циљеви новог закона смањење отпремнине, цијене рада и других радничких права.

- Најдиректније препоруке и мијешање у такав закон одговара онима који траже овај закон, а то је Међународни монетарни фонд, Свјетска банка, Брисел... Па имамо ли ми домаће памети, питамо ли ми ишта наше грађане, наше раднике - запитао је Обад.

Он наглашава да синдикалци нису против доношења закона, али траже да се стање реално сагледа.

Нови састанак на којем ће учествовати представници синдиката, послодаваца и Владе ФБиХ требао би да буде одржан у понедјељак, 20. априла.

ССС БиХ је усвојио и оперативни план којим је предвиђено да се организују састанци свих гранских синдиката на којем би се објаснило шта доноси нови закон о раду.

- Послодавци, а на неки начин и власти, покушавају разбити јединство синдиката и радника. Моје је мишљење да, ко год каже да се слаже са Законом о раду који смањује радничка права, не може бити члан синдиката - рекао је предсједник ССС БиХ Исмет Бајрамовић.

Он је истакао да актуелни синдикат има великих проблема са провођењем актуелног Закона о раду, односно колективних уговора у дијелу који се односи на висину плата.

- Само можемо замислити шта би било да се колективни уговори у потпуности укину - додаје Бајрамовић.

Он посебно проблематичном сматра чињеницу да Влада ФБиХ још није јавно изашла са нацртом или приједлогом закона о раду.

- Срамно је да ни ми у Синдикату немамо тај нови нацрт закона. Час добијемо један, час други нацрт - рекао је Бајрамовић и додао да поводом 1. маја неће бити организовани протести.

Тај дан синдикалисти ће обиљежити састанком свих представника синдиката, који ће бити одржан у Тузли, а Бајрамовић очекује присуство најмање 1.000 синдикалиста.