latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Помен жртвама авионске несреће Џерманвингса

У катедрали у Келну данас је, уз екуменску божју службу и присуство највиших државника Њемачке, Шпаније и Француске, одржан централни помен жртвама, настрадалим у аионској несрећи Џерманвингса коју је, према истрази, намјерно изазвао депресивни копилот Андрес Лубиц.
Комеморација жртвама Џерманвингса у Келну - Фото: AP
Комеморација жртвама Џерманвингса у КелнуФото: AP

Централном помену присуствовали су њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједник државе Јоахим Гаук, предсједник Бундестага Норберт Ламерт, чланови француске и шпанске владе, шеф владе Сјеверне Рајне-Вестфалије Ханелоре Крафт, доајен дипломатског кора те покрајине, генерални конзул Републике Србије у Диселдорфу Небојша Кошутић и други гости и представници јавног живота Њемачке.

Централни помен за 150 жртава авионске несреће, у којој је највише страдало Нијемаца и Шпанаца, директно је преносила њемачка телевизија, а у Њемачкој су данас, у знак жалости, заставе постављене на пола копља.

Највећи дио око 1.200 мјеста у катедрали заузели су гости и родбина настрадалих, а штампа је писала да су и Лубицеви родитељи добили позив, али да нису дошли.

Компанија Луфтханса, чија је "кћерка фирма" Џерманвингс, због недостатка мјеста у катедрали, додатно је изнајмила свечану салу "Гирцених" у градском језгру, гдје је 1.000 људи путем "видео-линка" пратило божју службу.

Ова централна церемонија одржана је уз највише мјере безбједности, као приликом државних посјета, уз ангажман снајпериста, експерата за уклањање експлозива, полицијских хеликоптера и стручњака савезне и покрајинске криминалистичке службе.

Трагедија Џерманвингса, за коју је, према истрази одговоран копилот Лубиц, изазвала је бројне расправе о безбједности и бољој медицинској контроли летачког особља, али и захтјеве за поновним увођењем контроле личних докумената у ваздушном простору земаља, чланица Шенгенске зоне.

Она је означила једну прекретницу у цивилном ваздухопловсту, кажу експерти.

У трагедији авиона који се срушио 24. марта у француским Алпима настрадало је 150 људи, за њих је данас у Келнској катедрали упаљено 150 свијећа. Међу жртвама биле су и двије бебе и 16 ђака гимназије из Халтерна, града у Сјеверној Рајни-Вестфалији који су се, заједно са двије наставнице, враћали са курса шпанског језика.