latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Сони пикчерс осудио Викиликсову објаву украдених докумената

Компанија "Сони пикчерс ентертејмент", која послује у оквиру истоимене јапанске групације, осудила је поступак непрофитне медијске организације Викиликс која је на интернету објавила више хиљада Сонијевих докумената и мејлова хакованих крајем 2014. приликом великог информатичког напада.

База података на сајту Викиликс, чији је оснивач Џулијан Асанж, а која се може претраживати онлајн, према признању оснивача те веб странице, садржи више од 170.000 мејлова из продукцијске куће "Сони пикчерс ентертеинмент" и њених филијала, као и још 30.000 других докумената.

Информатички напад против "Сони пикчерса" био је злонамјеран криминални акт и жестоко осуђујемо то што је Викиликс објавио украдене информације о запосленима и друге приватне информације, истакнуто је у саопштењу јапанске компаније.

"Сони" се нашао на мети хакерског напада уочи објављивања филма "Интервју" о измишљеном атентату на сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна.

Викиликс, који се у жижи интересовања јавности нашао послије објављивања великог броја повјерљивих докумената америчке владе, оцијенио је да документи јапанске компаније припадају јавном домену.

"Те архиве откривају унутрашње функционисање једне утицајне мултинационалне фирме, због чега и треба да буду доступна јавности", навео је Џулијан Асанж.

До сада су многе организације постављале на интернет документа и друге информације добијене у овом хакерском нападу, али не у лако претраживој бази података, пренио је АП.