latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:52 | Аутор: Economist

Балкански ратници активни на свим фронтовима

"Од Азовског мора до Алепа, борци са западног Балкана су у рату. Њихове владе забринуте су у толикој мјери да су донесени закони који су борбу у другим земљама прогласили илегалном", стоји на почетку текста у Економисту посвећеном борцима с Балкана.

Срби су се придружили проруским побуњеницима у Украјини, а Хрвати се боре на украјинској страни, наводи лист.

"Муслимани из Албаније, Бошњаци и муслимани са Санџака отишли су да се боре у Ирак и Сирију. Своје поруке шаљу преко интернета и међусобно поздрављају", пише Економист и додаје: "За Хрвате и Србе, овај је рат понављање властитог сукоба из 1990. године исто колико и авантура или крсташки рат".

Хрвати се прикључили батаљону Азов

Српско министарство унутрашњих послова објавило је како је Радомир Почуча особа највећег профила која се бори у Украјини. Прошлог  мјесеца је заробљен од стране других српских бораца. На Фејсбуку су га постидјели сликама на којима је везан носио мајицу украшену српском заставом и слоганом "Српска част".

Многи су Срби повезани с малим ултранационалистичким групама. Они презиру своју владу, мрзе Европску унију и противе се уласку у НАТО. Вјерују да воде хришћанску борбу.

"У томе су исти као Хрвати који су се придружили украјинском батаљону Азов, озлоглашеној јединици познатој по нацистичким симболима који су привукли волонтере из цијеле Еуропе", наводе у Економисту.

Пољски истраживач Каспер Рекавек процјењује како се на свакој страни бори око 300 страних држављана. Наводи да је највише Срба, њих стотињак. На Украјинској страни има отприлике 25 бораца.

У борбама убијена 34 Албанца са Косова

Бројке у Ираку и Сирији ипак су више. Албанас с Косова Спенд Курсани наводи да се на тим подручјима налази 232 његова суграђана, 330 држављана БиХ, 90 Албанаца, 70 Срба и 12 Македонаца.

Албански контингент у Исламској држави предводи Лавдрим Мухаџери који је опсједнут својом популарношћу на друштвеним мрежама, а направио је видео на којем одрубљује главу ирачком заробљенику.

Курсани је у свом истраживању открио да већина Албанаца са Косова која ратује у Сирији долази из руралних подручја те да су слабо образовани. Двије трећине њих има полицијске досјее. У борбама су страдала 34 Албанца.