latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:05 | Аутор: СРНА

Индири Камерић три године; логораши огорчени

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду којом је Индира Камерић осуђена на три године затвора због ратног злочина над српским и бошњачким цивилима на подручју Брода 1992. године.

Суд је прогласио Камерићеву кривом, јер је од априла до октобра 1992. године, као припадник 101. босанско-бродске бригаде Хрватског вијећа одбране, на Стадиону "Полет" и у згради Станице милиције, учествовала у психичком и физичком мучењу и нечовјечном поступању према затвореним цивилима.

Изрицању пресуде присустовали су чланови удружења логораша из Брода који су изразили огорченост због изречене казне.

Суд је утврдио да је Камерићева 29. јуна 1992. године, са још једном женском особом и неколико припадника ХВО-а, учествовала у мучењу затворенице Хазбе Нукић и лица под псеудонимом ИК-3.

Судско вијеће утврдило је да је оптужена у јулу 1992. године, испред стадиона "Полет", металном шипком ударала Јову Дујића, који је исто вече одведен у непознатом правцу. Дујић је ексхумиран 1993. године на градском гробљу у Броду.

Образлажући пресуду, предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић рекао је да је Суд утврдио да је оптужена била саизвршилац, односно да је у поједином дијелу утврдио ван разумне сумње да је починила кривично дјело за које се терети.

Камерићева је ослобођена оптужби да је учествовала у физичком и психичком злостављању Марка Мицића, те да је помагала у вишеструким силовањима затворених жена, претежно оштећених К-1, К-5 и Хазбе Нукић јер то, како је речено, није доказано ван разумне сумње.

Као олакшавајућу околност приликом одређивања висине казне, Суд је навео да је оптужена била млада у вријеме извршења кривичног дјела, да је током суђења исказала дужно поштовање према жртвама, те да радње које је починила нису теже у односу на друге које су се чиниле током рата.

И Тужилаштво БиХ и одбрана Индире Камерић нису задовољни изреченом пресудом и најавили су улагање жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.

Портпарол Тужилаштва Борис Грубешић рекао је да нису задовољни ослобађајућим дијелом пресуде и висином изречене казне, те да ће у другостепеном поступку настојати доказати кривицу за све тачке оптужнице и затражити строжу санкцију у овом предмету.

- Тужилаштво БиХ проводи истраге у више предмета који се односе на ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Брода и Оџака. Неки предмети чекају почетак суђења, а неки су у фази истраге. Ту спада и истрага у предмету "Сијековац", а у наредном периоду биће доста ријечи и о процесуирању предмета ратних злочина над Србима у подручју Посавине - рекао је Грубешић.

Суд БиХ потврдио је 18. новембра 2013. године оптужницу која Индиру Камерић терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.