latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис: Грчка остаје у еврозони

Министар финансија Грчке Јанис Варуфакис рекао је у четвртак да је његова земља одлучна у намјери да остане у еврозони и да влада у Атини одбија и да разматра могућност да из ње изађе.
Јанис Варуфакис - Фото: Beta/AP
Јанис ВаруфакисФото: Beta/AP

Упитан на форуму у Вашингтону шта Грчка ради у разговорима с кредиторима како би избјегла Греxит - излазак из еврозоне - Варуфакис је одговорио да његова влада одбија да разматра ту опцију.

- Поигравање с Греxитом је крајње антиевропски - оцјенио је Варуфакис у Брукингс институту.

- Наш једини разумни проевропски одговор је да проводимо сваки будни тренутак у покушају да постигнемо частан споразум - истакао је грчки министар.

Варуфакис је, међутим, нагласио да иако Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд треба да имају основу за свој захтјев за реформама, претходни приступ који је подразумијевао оштре мјере штедње, није уродио плодом.

- Пробали смо тај лијек, али није дјеловао - рекао је Варуфакис.

Варуфакис је поручио и да Грчка не може једноставно да се прилагоди неком постојећем споразуму о свом дугу, који неће ријешити њене економске проблеме.

Нећемо се посветити циљевима за које знамо да их наша економија не може испунити, због политике коју наши партнери неће жељети да спроведу - додао је он.