latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Николићев авион се принудно вратио

Авион којим је предсједник Србије Томислав Николић летио у Ватикан вратио се због квара.

Авион којим је предсједник Србије Томислав Николић јутрос полетио за Ватикан, принудно се вратио на београдски аеродром због квара на једном мотору, а посјета Светој столици је отказана, јављају београдски медији. Мотор на авиону "фалкон 50" којим је  српски предсједник летио за Ватикан престао је да ради изнад Јадранског мора. Летјелица која се налазила на висини од 10.000 метара пропадала је скоро два километра, али је захваљујући искусном пилоту избегнута несрећа, сазнаје Интернет портал РТС-а.

Српски медији преносе да се у ваздуху одвијала права драма.

" У једном тренутку смо падали као камен", свједочи Станислава Пак и додаје:"Само захваљујући великом професионализму и изузетном умијећу нашег пилота избјегнута је трагедија. Вјерујте да смо у једном тренутку буквални падали као камен.

Овако за „Новости” ситуацију описала Станислава Пак, савјетник предсједника Србије, која је била у владином авиону, са шефом државе, који је принудно морао да се врати на београдски аеродром.

Она каже да је летјелици отказао мотор над Јадранским морем и тада је почео да се одвија прави небески трилер.

"Још сам у шоку и, што се нас из Предсједништва тиче, убудуће ћемо користити редовне линије. Славићемо овај дан као други рођендан", каже Станислава Пак.

Осим шефа државе и Станиславе Пак, у „фалкону” су били и предсједникови савјетници Иван Мркић, Оливер Антић и Јасмина Митровић Марић.

"Преживели смо праву драму у ваздуху и могу да кажем да су предсједник Николић и његови сарадници неповређени слјетели у Београд само захваљујући невјероватној присебности и вјештини пилота и копилота – свједочи за „Новости“ о једночасовној драми у ваздуху савјетник српског предсједника Иван Мркић.

"Кренули смо из Београда око осам сати и изненада је један мотор, око девет сати отказао. Летјелица је постала нестабилна, тресла се, ми смо буквално летјели по авиону. Тврдим да смо остали живи само захваљујући пилоту"!

Мркић напомиње да је авион којим су летјели стар 34 године, и да је он лично, летећи њим, пет пута преживио разне инцидентне ситуације.

Квар се догодио на мотору владиног фалкона.

Николић је током једнодневне званичне посјете Ватикану требало да разговара са папом Фрањом, државним секретаром Свете столице, Његовом еминенцијом кардиналом Пјетром Паролином, секретаром Свете столице за односе са државама, Његовом екселенцијом надбискупом Полом Галагером, и шефом Одсјека за Западни Балкан, монсињором Хенриком Јакоџинским.

Савјетница предсједника Србије Станислава Пак Станковић потврдила је Танјугу да је посјета "отказана до даљег, док се не утврде термини за нову посјету". "Надамо се да ће то бити ускоро", рекла је Станислава Пак Станковић.

Николић, који је уочи посјете Ватикану разговарао са патријархом Иринејем, рекао је да ће папи Фрањи пренијети и поједине ставове Српске православне цркве, који су од заједничког интереса.

Најава званичне посјете Николића Ватикану стигла је као потврда оцјена да су односи Свете столице и Србије посљедњих година добри, без отворених питања и да се крећу узлазном линијом.

Ватикан није признао независност Косова.

Николић упутио писмо папи Фрањи због отказивања посјете

Предсједник Србије Томислав Николић упутио је писмо извињења папи Фрањи, јер је због квара на авиону, био принуђен да се врати у Београд, речено је Танјугу у Кабинету предсједника Републике.

Николић је изразио и жаљење због отказивања посјете папи Фрањи и изразио наду да ће се у најкраћем могућем року посјета реализовати. 

Како је речено, већ се воде интезивни разговори, како би се утаначио нови датум посјете предсједника Србије Ватикану.