latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:25 | Аутор: СРНА

Човић: Не повећавати порез за сиромашне

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да не подржава повећање пореза за сиромашне грађане, поготово као дио првих реформи нове Владе Федерације БиХ, истичући да је таква намјера веома ризична.

- Не подржавам такву врсту намета. Нисам уопште за то да грађане који живе на граници егзистенције и имају ниска примања оптерећујемо било каквим процентима вишим од досадашњих - рекао је Човић.

Друга је ствар, каже он, да ли би они који имају веће плате и значајнија примања можда требало да носе већи терет.

Према његовим ријечима, људи неће прихватити оне реформе које на свом почетку садрже повећање пореза.

Човић, који је и лидер ХДЗ БиХ, наглашава да је сагласан са оцјенама новог шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка да политичари у БиХ треба да драматично покрену своје акивности, јер треба много брже да раде свој посао.

- Почели смо у Предсједништву БиХ разговоре о механизму координације и за сљедећу седмицу договорили смо се да покушамо да још једном расправимо ову тему у нешто ширем кругу људи да бисмо дефинитивно заузели неки став - рекао је он.

Човић је изразио наду да ће механизам координације бити успостављен брзо и у складу са Уставом БиХ, при чему неће бити преношења нити преплитања надлежности, а ентитети и кантони ће сачувати своја овлашћења.

Говорећи о застоју у успостављању власти у Херцеговачко-неретванском и Средњебосанском кантону, навео је да се односи ХДЗ БиХ и Демократског фронта "врте у круг", те најавио да ће руководства ових странака поново разговарати наредних дана.

Човић је потврдио да је БиХ суочена са проблемима у правосуђу.