latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Диркес: Нема нових њемачких услова за отварање поглавља

Нема нових њемачких услова за отварање првих поглавља у преговорима Србије и Европске уније, сви услови су јасно дефинисати и познати, а преговори треба што прије да почну, рекао је директор њемачке Фондације Конрад Аденауер у Београду Норберт Бекман-Диркес.

"Колико ја знам, нема промјене услова које су већ изнијели Бундестаг и њемачка влада када је ријеч о путу Србије ка ЕУ. Ни из Брисела нисам чуо никакве другачије ставове о томе", нагласио је директор Фондације, блиске владајућој ЦДУ.

Према његовим ријечима, сви аргументи, жеље и услови су на столу, а са свих страна постоји добра воља да се преговори о приступању Србије и ЕУ успјешно заврше. Наравно, како каже, у оквиру преговора о поглављима има низ изазова које треба ријешити али то је свим актерима, како у ЕУ тако и у Србији, увијек било јасно.

На питање да ли ипак постоји разлика између јавно изреченог става ЕУ када је ријеч о отварању поглавља и не тако отворено изнетих услова неких чланица, он је поновио да му нису познати никакви нови услови.

"Не могу да замислим преговарачку позицију било ЕУ, било Србије која не би јасно рекла услове. То не би били преговори. Услови су јасно наведени и о њима се и даље разговара. Преговори се воде о тим условима. Тако стоје ствари, колико ја знам", истакао је он.

Када је ријеч о примјени Бриселског споразума као услову за отварање поглавља, директор Фонације Конрад Аденаур је потврдио да је напредак у имплементацији споразума неопходан предуслов. Према његовим ријечима, једно је постизање договора, или доношење закона који омогућују овај договор, а друго административна примјена.

То је тежи пут за сваку земљу и владу који мора да се прође јер закон или одлука користи људима само када се примјени, наводи он и додаје да пуно проблема лежи у малим детаљима и ситним корацима. "Од надлежних у Београду, а евентуално и у Бриселу, зависи колико брзо ће се примијенити споразум. А да се имплементира, мора", истакао је он.

На питање да ли се и даље инсистира на отварању најприје поглавља 35, Бекман-Диркес каже да по његовом мишљењу, не постоји права сагласност са којим поглављем би најцјелисходније требало почети. Он је оцијенио да би било добро да се о томе разговара са њемачким министром спољних послова Франк-Валтером Штајнмајером који долази у посјету Србији, 28. априла.

Он је подсјетио да Бундестаг треба да да зелено светло за отварање поглавља, и да ће одлуку о томе донијети тек након што се провјери да ли су испуњени услови које је њемачка влада изнијела.

На питање када очекује отварање првих поглавља, Бекман-Диркес каже да "није пророк", али да, судећи по ономе што чује, многи заинтересовани и задужени за приступање Србије ЕУ, сматрају да је "боље што прије". Са европског становишта, "Србија је европска земља, земља у Европи и преговори са ЕУ треба да почну", каже он и додаје да не очекује даље одлагање.

"Европске интеграције Србије за мене немају алтернативу, такође је важно да се преговори воде отворено, уз повјерење и да се пут којим је Србија кренула настави", рекао је он.