latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери упутио Николићу писмо у име Обаме

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Џон Кери упутио је у име предсједника Барака Обаме писмо предсједнику Србије Томиславу Николићу у којем се наглашава да америчко-српски односи јачају и да су на узлазној путањи, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Републике.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

САД су сагласне са оцјеном предсједника Николића да се улога Србије, како регионално, тако и глобално, умногоме измијенила последњих година, наведено је у писму државног секретара.

У писму се такође истиче и улога српског предсједавања ОЕБС-ом, а САД поздрављају одлучност Србије да подржи принципе из Хелсинкија и током периода украјинске кризе, док на глобалном плану, допринос мировним мисијама у Африци и на Блиском Истоку показују преданост Србије у давању подршке мировним операцијама широм свијета.

Кери је навео и да подршка глобалној коалицији за борбу против ИД, као и планови српске владе да крајем априла одржи регионални министарски састанак о учешћу бораца у сукобима изван сопствене земље, свједочи о посвећености државе Србије у сузбијању екстремизма и тероризма.

"Сједињене Америчке Државе такође поздрављају посљедњу успјешну рунду дијалога са Приштином", наведено је у писму.

Кери је подвукао и да предсједник Обама цијени "солидарност Србије у процесу сарадње двије земље, како би се суочиле са глобалним пријетњама".