latinica  ћирилица
14/04/2015 |  20:02 | Аутор: Б92

Медведев: Економски пад је нижи од очекиваног

Пад руске привреде у јануару и фебруару ове година био је 1,9 одсто у односу на исти период 2014. а био је и нижи од прогнозираног, рекао је премијер Русије.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Дмитриј Медведев је, на проширеном колегијуму Министарства финансија, објаснио да се почетком године фиксира одређени пад привреде, који је, према подацима Министарства за економски развој, у прва два мјесеца ове године износио 1,9 одсто, пренео је Интерфакс.

"Јасно је да смо сви то очекивали, узимајући у обзир познате околности. Направљени су одређени кораци, донијете одређене одлуке да би се минимизирале посљедице те врсте проблема. Пад постоји, али се он показао мањи него што су прогнозирали чак и умјерени оптимисти", рекао је Медведев.

Премијер је констатовао да је прошла година донијела разне врсте изненађења и тешкоћа. Ситуација у привреди је искомпликована наглим погоршањем на тржишту нафте и санкцијама.

"Многа питања су хитно морала да се рјешавају, нека од њих се, искрено говорећи, не би ни појавила у другим условима. Буквално су рјешавана у ходу. Међу њима и тако обиман и јединствен задатак као што је интеграција Крима у Руску Федерацију. Задатак је био без преседана, али треба признати да је он у цјелини обављен и сада све службе у министарству финансија раде у нормалном поретку. То је безусловно заслуга самог министарства", указао је Медведев.

Према његовим ријечима у том "тешком стању" Министарство финансија је дјеловало ефикасно и професионално, што је омогућило држави да се избори са задацима који су били пред њом.