latinica  ћирилица
14/04/2015 |  19:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Милановић неће код Грабар-Китаровић

Хрватски премијер Зоран Милановић поново је игнорисао позив предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Она сматра да су таквим понашањем лидера СДП у питање доведене државне институције и воља грађана, те му поручила да интересе државе стави испред личних.

Милановић, нити било ко други из СДП-а нису се појавили на Пантовчаку на састанку с шефицом државе која је на разговор о битним друштвеним питањима позвала челнике парламентарних странака и представнике синдиката и послодаваца.

Предсједница најмлађе чланице Европске уније кроз те сусрете жели да постигне консензус и заједништво свих чинилаца у друштву, због свеукупне тешке ситуације у којој се Хрватска налази, јавила је агенција Хина.

Грабар Китаровић је позив Милановићу упутила крајем прошле седмице, а за данашњи недолазак на састанак каже да је такво поступање предсједника владе у нормалним цивилизованим држвама "сасвим незамисливо".

"Тиме Милановић доводи у питање институције државе као и вољу грађана. Господину Милановићу поручујем да интересе државе стави испред личних интереса и да почне обављати одговорно дужност предсједника владе према свим грађанима Хрватске", навела је Грабар Китаровић.

Грађанима је, пак, поручила да ће "и даље радити у њиховом интересу као предсједница свих грађана", да ће "и даље бринути о привредном и социјалном стању државе".

Подсјетила је да је Млановића као премијера позвала на Пантовчак првих дана по ступању на дужност предсједнице, а на данашњи састанак као лидера СДП-а.

Међутим, додала је, Милановић није дошао, нити је ико од његових сарадника назвао и извинио се због његовог недоласка, или затражио неки други термин.

"Што се тиче разлога недоласка могу само замислити да га је или лична сујета спријечила да нормално, одговорно и уљудно обавља своје државничке дужности, или, пак, да Милановић нема шта да каже на овом састанку о изласку из кризе. Не знам шта је горе", каже Грабар КИтаровић.

Иначе, хрватска предсједница је данас на Пантовчаку разговара с челником Хрватске демокртаске заједнице Томиславом Карамарком, а наредних дана би требало да прими и представнике осталих парламентарних странака.