latinica  ћирилица
14/04/2015 |  19:10 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија игра "отворених карата"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Београд игра "отворених карата" са ЕУ и да је испунио све обавезе, а да "покретни услови" који се Београду намећу нису садржани у бриселском споразуму.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је новинарима у Палати Србија рекао да Србија неће више дозвољавати ову праксу и да неће дозволити да се ико игра са њом.

Он је навео да су премијер Србије Александар Вучић и он поставили питање ЕУ шта је то што Београд није испунио у вези са бриселским споразумом и да је из Европске делегације услиједио одговор - ништа.

Он је указао да управо оно што није испуњено иде на штету Србије, а односи се на чињеницу да није формирана заједница српских општина.

Дачић је нагласио да нико не може рећи да он није у праву кад каже да постоје увијек нови услови, јер да не постоје - Србија би могла почети са отварањем поглавља без којих чланство није могуће.

Он је подсјетио да постоје услови, али они које је дао парламент Њемачке, а који никако нису садржани у бриселском споразуму.

"Постоји 11 тачака које су услов да Немачка да сагласност да се отворе нека поглавља. Неки од њих су Мост на Ибру и Парк мира у Косовској Митровици. Тих услова у бриселском споразуму нема", прецизирао је Дачић.

Он је поновио да је једина жеља Београда да нема "покретне услове", што је бивши високи представник ЕУ Кетрин Ештон у потпуности поштовала.