latinica  ћирилица
14/04/2015 |  16:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Над Украјинцима виси нови "мач"

Због притиска међународних финансијских институција у Украјини ће наредних мјесеци доћи до повећања цијене струје и гаса сукцесивно за пар стотина одсто.

То је оцјена представника Привредне коморе Аустрије у Кијеву Хермана Ортнера.

“То је мач који виси над украјинским становништвом“, подвукао је он у разговору са новинарима додајући да би поскупљење тешко погодило већ сиромашно становништво, а тај степен сиромаштва се, према његовој оцјени, може поредити са Косовом или Молдавијом.

Многи грађани имају мјесечна примања од свега 200 или 300 евра, те сљедеће зиме свакако неће бити једноставно, оцијенио је Ортнер. Он је пренио да је украјинска валута, од почетка 2014. Изгубила око 60 одсто вриједности, да су потрошачке цијене скочиле за једну четвртину.

Ортнер је указао да је недовољна правна сигурност узрок што је пословна клима у Украјини већ годинама проблем.

“Као представник Привредне коморе бавим се прије свега проблемима аустријских фирми, а оно што сам до сада видио у овој земљи нисам видио ни у једној другој“, казао је он додајући да постоји много проблема у области пореза, царина и примјене закона, пошто се често доносе одлуке које не могу да се образложе.

Истовремено он је указао да је криза утицала и на трговинске односе Аустрије и Украјине. Аустријски извоз у Украјину је опао за једну четвртину, а увоз из те земље за девет одсто.