latinica  ћирилица
14/04/2015 |  16:04 | Аутор: БЕТА

Давутоглу: Србија кључна на Балкану

Српско-турски односи имају изузетно велики регионални значај, оцијенили су предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и премијер Турске Ахмет Давутоглу.
Маја Гојковић и Ахмет Давитоглу - Фото: ТАНЈУГ
Маја Гојковић и Ахмет ДавитоглуФото: ТАНЈУГ

Гојковићева је рекла да је Србија окренута изградњи добросусједских односа и политици сарадње у региону, као и да постоји обострани интерес да се односи на политичком, економском и културном плану учврсте, саопштила је Скупштина.

Предсједница Скупштине је рекла да је Србији стало да Турска економски буде што присутнија, као и да вјерује да је то и интерес Турске, будући да Србија има доста погодности за инвестирање и да је најсигурнија земља за улагање у региону.

Давутоглу је рекао да је Србија кључна земља на Балкану и да је стабилност у региону од изузетног значаја, чему доприносе добри односи Србије и Турске, наводи се у саопштењу Скупштине.

"Ако су наши односи добри сви ће нас узимати за примјер", рекао је Давутоглу и додао да су у кратком року превазиђене предрасуде из прошлости и развијени односи двије земље.

Говорећи о економској сарадњи, Давутоглу је навео да је трговинска размјена двије земље 800 милиона долара и да је треба у најкраћем року повећати на милијарду, као и да сваком приликом подстиче турске инвеститоре да улажу у Србију.

Састанком с Давутоглуом, Гојковић је завршила дводневну посјету Турској, током које се састала и са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом и предсједником скупштине Турске Џемилом Чичеком, с којим је потписала Протокол о сарадњи два парламента.

У делегацији Народне скупштине је и предсједник Посланичке групе пријатељства са Турском Зоран Бабић.