latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:56 | Аутор: Jutarnji list

Свађа у врху Хрватске око "Олује"

Хрватски државни врх се сукобио око обиљежавања 20-огодишњице војне акције "Олуја", пише "Јутарњи лист".
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

То све додатно нарушава ионако лоше односе између хрватског премијера Зорана Милановића и предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Влада је, како је незванично потврђено за "Јутарњи лист", у процедуру упутила одлуку према којој ће се прослава "Дана побједе" традиционално прославити у Книну, али затим и увече војном парадом у Загребу.

Међутим, у канцеларији предсједнице Колинде Грабар Китаровић, како истиче "Јутарњи", нису скривали незадовољство због те одлуке Хрватске владе.

"Предсједница се не слаже са одлуком да се прослава "Олује" одржи истог дана, нити је та одлука донесена у договору са њом. Штавише, нико се са предсједницом као врховним командантом није ни консултовао око тога", истичу из канцеларије предсједнице Хрватске и наводе да је ово само још један примјер ароганције владе.

Како наводе, жао им је што није основан државни Одбор у који би био укључена и канцеларија предсједнице, а који би потом одлучивао о прослави "Олује".

"Нико није консултовао ни струку да се уопште види да ли је изводљиво такву прославу одржати у једном дану", наводе из канцеларије Колинде Грабар Китаровић.

Како истиче "Јутарњи", премијер Милановић је још прошле недјеље најавио да ће прослава 20 година од акције "Олуја" бити организована у Книну, али и "пуно грандиозније у Загребу".

Осим тога, Милановић је навео да је на састанку са предсједницом Китаровић договорено да ће прослава акције "Олуја" имати двије манифестације, у Книну и Загребу.

"Ту се слажемо. У Книн треба отићи, тамо је прије подне барјак, а након тога у Загребу треба бити војна парада. Учествоваћу на оба догађаја", рекао је Милановић прије неколико дана.

Међутим, из канцеларије председнице убрзо су демантовали договор око прославе "Олује".

Како се наводи, Колинда Грабар Китаровић је о томе већ изразила свој став.

Према њеном мишљењу "Дан побједе" би требало обиљежити 4. августа у Загребу војном парадом, а онда 5. августа свечаним програмом у Книну.

Извор "Јутарњег листа" из Банских двора истиче да је предсједница осим тога упозорила да би прослава у Загребу требало да буде увече и "што касније, јер је то средина љета када је јако вруће".

Међутим, како се истиче, све је то демантовано из владе након што је шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко поручио да би прослава требало да се организује само у Книну.

Иако је предсједница Хрватске према уставу врховни командант оружаних снага, она не може да стопира одлуку владе јер се њено командовање војском односи само на ратно стање, истиче "Јутарњи".