latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:30 | Аутор: СРНА

Живковић ослобођен оптужби за злочин над цивилима у Бијељини

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду ослободило је данас некадашњег припадника добровољачке јединице у саставу Војске Републике Српске Миодрага Живковића оптужби за злочин над цивилима у Бијељини 1992. године.

Суд сматра да нема доказа да је Живковић извршио кривично дјело за које га терете, а свједоци који су у његовом случају саслушани нису га идентификовали као починиоца убиства и силовања.

На ову пресуду Тужилаштво за ратне злочине има право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.

Живковићев бранилац Драган Палибрк рекао је да је одбрана задовољна пресудом, која је, како је нагласио, базирана једино и искључиво на закону, чињеницама и доказима који су изведени током истраге и главног претреса, преносе београдски медији.

"Сматрам да је првостепени суд показао велику храброст, професионални дигнитет и поштовање закона кад је донео овакву пресуду. Већ деценијама уназад по инерцији се доносе осуђујуће пресуде кад би неки Србин био оптужен да је извршио ратни злочин, док није таква пракса и са припадницима осталих народа у региону", рекао је Палибрк.

Он је оцијенио да управо стога ова пресуда представља један позитиван сигнал да ће и убудуће људи бити осуђивани по томе да ли има доказа да су извршили одређено дјело или не, а не по томе које су националности.

За злочине у Бијељини раније су правоснажно осуђени Драган Јовић на 20 година, Ален Ристић на 10 и Зоран Ђурђевић на 13 година затвора.

Тужилаштво Србије за ратне злочине оптужило је Живковића, Јовића, Ристића и Ђурђевића да су 14. јуна 1992. године у Бијељини опљачкали бошњачку породицу и више пута наизмјенично силовали двије жене.

Овај случај, познат као "Бијељина", БиХ је уступила Србији на основу Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

Преткривични поступак је претходно вођен пред Основним судом у Бијељини.