latinica  ћирилица
14/04/2015 |  13:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Тужилаштво тражи извршење одлуке о опозиву ослобађања Шешеља

Тужилаштво је данас упутило Жалбеном вијећу Хашког трибунала хитан приједлог за извршење одлуке о укидању пријевременог ослобађања Војислава Шешеља, саопштено је из Трибунала.

Тужилаштво је у Приједлогу, који је потписао главни тужилац Серж Брамерц, затражило од Жалбеног вијећа да наложи Претресном вијећу да опозове одлуку о привременом пуштању у року од једног дана од дана одлуке о овом приједлогу.

Подсјећајући да је 30. марта Жалбено наложило Претресном вијећу да "одмах" изда налог за опозивање привременог ослобађања и наложи му да се врати у притворску јединицу, Тужилаштво наводи да двије седмице послије тога Претресно вијеће није спровело одлуку Жалбеног већа.

Одлука Жалбеног вијећа била је недвосмислена, наводи Тужилаштво, додајући да Претресном вијећу није остављено право да одлучује да ли ће опозвати привремено ослобађање или период времена у ком ће то учинити.

Међутим, како се истиче, Претресно вијеће још није спровело одлуку и умјесто тога, чекало је десет дана прије него што је било шта предузело и потом само наложило Секретаријату да му прибави медицинске информације о Шешељевом здрављу.

Тужилаштво оцјењује да је то "неоправдано одлагање недвосмисленог налога Жалбеног вијећа" и додаје да је Шешељево здравствено стање "ирелевантно за спровођење те одлуке" и "не може спријечити спровођење одлуке", јер његово здравље не би требало да трпи "никакву штету од његовог повратка у Хаг".