latinica  ћирилица
14/04/2015 |  09:37 | Аутор: СРНА

Азербејџан: Вучић и Алијев економској сарадњи двије земље

Премијер Србије Александар Вучић почео је данас дводневну посјету Азербејџану сусретом са предсједником Илхамом Алијевим са којим је разговарао о сарадњи двије земље у области инфраструктуре, војне индустрије, енергетике и пољопривреде.
Александар Вучић са  Илхамом Алијевим - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић са Илхамом АлијевимФото: ТАНЈУГ

Вучић је изразио задовољство искуством које Србија има са азербејџанским компанијама које послују у Србији и жељу да се појача сарадња са фирмама "Азвирт" и "Азмеком", саопштено је из Владе Србије.

"Одлучни смо да ојачамо наше везе, не само политичке, већ и економске", рекао је Вучић и захвалио Алијеву на подршци коју Азербејџан пружа територијалном интегритету Србије.

Премијер Србије је предложио предсједнику Азербејџана успостављање директне авионске линије Београд - Баку.

Алијев је рекао да међу азербејџанским&лрм; компанијама влада велико интересовање за учешће у процесу приватизације српских предузећа.

"Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају", истакао је Алијев.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, који је у државној делегацији у посјети Азербејџану, обишао је погоне и разговарао са пословодством команије "Азмеко".

Ова азербејџанска хемијска компанија један је од водећих произвођача метанола са 600.000 тона годишње, које Бритиш Петрол дистрибуира у Европу и Кину.

Антић је током посјете упознао домаћине о могућностима и капацитетима српске хемијске индустрије, а представници "Азмека" показали су велико интересовање за могућност инвестирања у компанију МСК из Кикинде и Петрохемију Панчево.

Током састанка Вучића и Алијева договорено је да представници "Азмека" посјете Србију и наставе разговоре о сарадњи, наводи се у саопштењу.