latinica  ћирилица
13/04/2015 |  19:30 | Аутор: klix.ba

Изгубљено дјетињство: Хиљаде дјеце бјежи због Боко Харама

Отмица више од 200 ученица прије годину дана привукла је пажњу цијелог свијета, али живот на хиљаде дјеце у Нигерији постао је прави хорор због Боко Харама који непрестано шири насиље и не бира жртве.
Дјеца у Нигерији - Фото: AFP
Дјеца у НигеријиФото: AFP

"Око 800.000 дјеце присиљено је да напусти своје домове као резултат конфликта на сјевероистоку Нигерију између Боко Харама, војних снага и цивилних одбрамбених група", саопштио је Уницеф.

Број дјеце која су побјегла из Нигерије у ЧАД, Нигер и Камерун удвостручио се у мање од годину дана. Уницеф је објавио извјештај о кризи под називом "Изгубљена дјетињства", те је покренуо медијску кампању под мотом "Вратите нам наше дјетињство.

У кампањи се налазе слике које су цртала дјеца из Нигерије, Нигера, Чада и Камеруна. Акција је покренута и на друштвеним мрежама.

Више од 1,5 милиона људи напустило је своје домове бјежећи од крвавог и смртоносног насиља. Смјештени су у кампове и живе од хуманитарне помоћи.


"Број дјевојчица и дјечака који су нестали, односно отети, обара све рекорде. Њих регрутују наоружане групе, нападају их, користе као оружје и протјерују. Они имају право да добију назад своје дјетињство", наведено је у извјештају.

Младе жене и дјевојчице су присиљене да се удају, присиљене су да раде и силоване су. Најмање 196 учитеља, а 314 ученика је убијено у 2014. години. Уништено је или оштећено више од 300 школа.

Велики број дјеце примио је помоћ психолога те наставио своје школовање у камповима. Но, сви имају једну жељу - да поново буду са својим породицама у својим родним мјестима.