latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ: Русија се неће наметати

Прес секретар руског предсједника Дмитриј Песков изјавио је да Русија не намјерава да се намеће ради учествовања у скуповима различитих међународних формата, али да разматрање свјетских питања без учешћа Москве тешко да може бити ефикасно.
Дмитриј Песков - Фото: архив
Дмитриј ПесковФото: архив

"Предсједник (Русије Владимир Путин) више пута је говорио да ми, несумњиво, не намјеравамо да се неком намећемо у било којим форматима", рекао је Песков, коментаришући предстојећи самит Групе седам (Г7) и однос Кремља према обнављању формата Групе осам (Г8) у којој је и Русија.

"Разматрање глобалних проблема без учешћа Русије тешко да може бити ефективно и да доведе до неких ефикасних резултата", казао је Путинов портпарол а преноси ТАС С. Песков је, притом, поновио да је Москва отворена за сваку врсту сарадње.

Раније данас шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер успротивио се позиву Путина на самит Г7 који ће бити одржан у Баварској у јуну.

"Није у нашем интересу да се Русија трајно изолује, али послије анексије Крима, противне међународном праву, не можемо се ми једноставно правити као да се ништа није догодило... пут назад у Г8 води преко поштовања јединства Украјине и спровођења руских обавеза из Споразума из Минска", рекао је Штајнмајер за дневник "Велт", одбацујући захтјеве партије Љевица да се Путин позове на Г7, пренијели су њемачки медији.