latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Суђење 45-орици менаџера због смрти 301 рудара

Уз протест на стотине окупљених и родбине данас је почело суђење 45-торици менаџера и запослених рудника код Соме на западу Турске, који су оптужени за изазивање смрти 301-дног рудара погинулих у пожару прошле године.

На отварању суђења, међутим, нису се појавили први човјек компаније Сома Комур Ислетмелери А.С. и генерални директор рудника гдје је угаљ тињао данима прије катастрофе 13. маја прошле године и ослобађао отровне гасове, пренијела је агенција АП.

Из безбједносних разлога, судија је одлучио да осам бивших менаџера који су у притвору у Измиру, не присуствују почетку суђења већ да своје изјаве дају преко видео-линка.

Стотине демонстраната укључило се данас у протестну шетњу у западној Турској захтијевајући оштре казне за руководство компаније на суђењу за смрт рудара у најтежој индустријској несрећи у Турској, док су неки од окупљених успјели да уђу у зграду суда. Чланови породица носили су рударске шљемове обојене у црно са именима мртвих рудара, док се се многе жене гушиле у сузама.

"То није несретан случај, већ убиство", писало је на једном од транспарената који су носили демонстранти у близини суда у западном граду Акхисар на око 40 километара од Соме, додаје Ројтерс.

На стотине полицајаца било је распоређено изван суднице у спречавању сукоба са окупљенима који су навели да је и влада такође одговорна за "затварање очију" над недостацима о безбједности у руднику, наводи АФП.