latinica  ћирилица
13/04/2015 |  10:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска: Десничари ушли у парламент

Мађарска крајње десничарска странка Јобик, освојила је, на дјелимичним изборима у недјељу, своје прво посланичко мјесто у парламенту, показали су резултати на основу 99,1 одсто пребројаних гласова.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

Кандидат Јобика Лајош Риг, освојио је, према овим резултатима, 35,3 одсто гласова, док је његов ривал из владајуће странке Фидес, премијера Виктора Орбана, освојио 34,4 одсто гласова. Кандидату социјалиста Ференцу Паду припало је 26,3 одсто гласова, пренио је АП.

Предсједник странке Јобик Габор Вана, описао је овај успех као историјски. "У Мађарској влада расположење да се промијени влада. А с Јобиком, Мађарска коначно има снагу да промијени владу", рекао је Вана својим присталицама.

У Будимпешти је јуче одржан скуп "Марш за живот" у знак сјећања на жртве холокауста, на којем је предстедник Јеврејског конгреса Роналд Лаудер, назвао Јобик "екстремистичком странком која промовише мржњу". "Јобик може да мисли да је истина кад говори да су они прави Мађари који покушавају да спасу Мађарску, али Јобик Мађарској наноси штету", рекао је Лаудер.

Амерички бизнисмен Лаудер оцијенио је и да подршка Јобику показује да странка Фидес, мађарског премијера Виктора Орбана и опозициони социјалисти "не дају грађанима никакву наду". Према најновијим анкетама, Јобик је сада, послије Фидеса, друга најпопуларнија странка у Мађарској, а разлика између њих се све више смањује.