latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Лагумџија на крају мандата уводи ред у Министарству

Након афера које су посљедњих мјесеци потресале Министарство спољних послова БиХ министар Златко Лагумџија је, уочи одласка са функције, почео да уводи ред у седиште дипломатије у Сарајеву, па су "цех" први платила два руководећа државна службеника из Сектора опших послова, пишу данас "Независне новине"
Златко Лагумџија - Фото: СРНА
Златко ЛагумџијаФото: СРНА

Како сазнаје бањалучки дневник, крајем прошле седмице са позиције шефа тог сектора смијењена је помоћница министра Селма Ужичанин, док је истовремено покренут дисциплински поступак против шефа Одсјека за финансије у Сектору опших послова Вељка Обреновића.

Ужичанинова је, наводи лист, смијењена због финансијског нереда и лоше организације, али најприје због изостанка адекватног реаговања на хаос који је у појединим кључним дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у свијету изазвало дивљање швајцарског франка и америчког долара.

"То су тачне информације и могу их потврдити за оба случаја. Против Обреновића се већ води дисциплински поступак, али нисмо обавијештени који су разлози. Но, институција то није ни обавезна", објашњава Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу, без које је немогуће спровести овакве поступке.

Разлог за поступак против Обреновића је, како је листу незванично потврђено, несвакидашња пљачка 50.000 конвертибилних марака (око 25.000 евра) које су отете од благајника МВП-а Ивице Мерла током транспорта новца од банке до сједишта Министраства крајем фебруара.

Још није познато да ли је Мерла по новац послао Обреновић, као шеф Одсјека за финансије, или  Ужичанинова као његова претпостављена и шефица цијелог сектора. До данас нису расвијетљене ни све околности пљачке, нити је добијен одговор на основно питање: Да ли је у питању била дојава изнутра?

Када је у питању смјена Ужичанинове, за коју је прибављена и њена сагласност, обављена је експресно, док у Министраству тврде да је она "на лични захтјев интерно распоређена у Сектор за мултилатералне односе" и да су све изван тога "неумјесне и неосноване спекулације". Међутим, наводе "Независне", не образлажу зашто је онда деградирана са позиције помоћника министра на функцију министра - савјетника, што је нижа функција у дипломатској хијерархији.

Лист подсјећа да су у неколико наврата извијестили о алармантној ситуацији у којој су се због дивљања страних валута (франка и долара) нашли поједини ДКП-и, превасходно они на кључним одредиштима - мисије при УН-у у Њујорку и Женеви, амбасада у Вашингтону и још њих десетак.

Све то је посљедица чињенице да је БиХ једина држава на западном Балкану која је буџете ДКП-а везала за домаћу валуту, а након "дивљања" франка и долара из Сектора за оште послове, који руководи овим активностима, није било никаквог реаговања.
У недавном интервјуу за "Независне" одлазећа шефица Мисије у Њујорку Мирсада Чолаковић је упозорила на незавидан финансијски положај службеника и дипломатског особља "који су доведени у стање социјалне потребе", али и на могућност затварања ових мисија, што би додатно нарушило углед БиХ у свијету.