latinica  ћирилица
07/03/2015 |  15:31 | Аутор: СРНА

Сахрана Владе Дивљана у уторак

Легендарни музичар Влада Дивљан биће сахрањен у уторак, 10. марта на Новом гробљу у Београду, потврдила је издавачка кућа "Акваријус рекордс".
Влада Дивљан - Фото: B92
Влада ДивљанФото: B92

Кремација ће бити одржана од 15.00 часова на Новом гробљу у Београду.

Погребу ће претходити комеморација у београдском Дому омладине.

Један од најистакнутијих представника "новог таласа" у бившој Југославији и лидер култне београдске групе "Идоли" преминуо је у четвртак у Бечу у 57. години, након дуге и тешке болести.

Дивљан је каријеру почео крајем 70-тих година прошлог вијека, а 1979. године са Срђаном Шапером и Небојшом Крстићем основао је бенд "Дечаци" који ће касније преименовати у "Идоле".

"Идоли" су радили на култној компилацији "Пакет аранжман", која је ушла у историју као једно од најутицајнијих издања југословенског рокенрола.

Албум "Одбрана и последњи дани" објављен је крајем 1982. године и сматра се за најбољи југословенски албум свих времена.

Након распада групе, од 1985. године Дивљан започиње успјешну самосталну каријеру, свирајући и снимајући са најпознатијим музичарима региона.

Компоновао је музику за многобројне филмове, као што су "Како је пропао рокенрол", "Црни бомбардер", "Седам и по", "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи".

Са Срђаном Гојковићем-Гилетом из "Електричног оргазма" учествовао је у позоришном комаду "Рокенрол за дјецу".

Дивљан 90-те године проводи у Аустралији компонујући филмску музику, гдје постиже запажене резултате и на пољу дизајна звука, прије свега у виду номинације за престижне награде Аустралијског филмског института.

У Београд се враћа 1997. године, да би од 1999. године живио и радио у Бечу.