latinica  ћирилица
07/03/2015 |  10:28 | Аутор: Агенције

"Бетовенов фриз" остаје у Бечу

Аустрија може да задржи ремек-дјело Густава Климта "Бетовенов фриз", одлучио је панел аустријских стручњака.

 Аустрија може да задржи ремек-дјело Густава Климта "Бетовенов фриз", одлучио је панел аустријских стручњака, одбацујући захтјев за његову реституцију који су поднијели потомци првобитног власника, јеврејског колекционара Ериха Ледерера.

 "Свјетодавни одбор за реституцију умјетнина једногласно препоручује да се 'Бетовенов фриз' сликара Густава Климта не врати насљедницима Ериха Ледерера", рекао је новинарима у Бечу предсједник одбора Клеменс Јаблонер, преноси АФП.

Мурал дуг 34 метра и висок два метра, насликан у славу композитора Лудвига ван Бетовена, дио је сталне поставке Палате-музеја сецесије у Бечу од 1986. године.

Породица Ледерер га је купила 1915. да би га нацисти заплијенили 1938. године.

Након Другог свјетског рата Ледереру је враћен фриз, али су аустријске власти условиле реституцију забраном изношења дјела из земље што је, према његовим насљедницима, приморало колекционара који је тада живио у Швајцарској да прода мурал под неповољним условима.

Аустрија је 1972. откупила фриз за 15 милиона шилинга (око 1,1 милион евра) и обавила његову рестаурацију која је трајала пуних десет година.

У саопштењу Палата сецесије је истакла да реституција Климтовог мурала не би имала никакво "судско, ни морално" оправдање, с озбиром да је купопродаја обављена без икакве "принуде" и по "праведној цијени".