latinica  ћирилица
06/03/2015 |  19:04 | Аутор: СРНА

РС, ММФ: Пореске стопе стимулативне, унаприједити пословни амбијент

Пореске стопе у Републици Српској су међу нижима у југоисточној Европи и стимулативне су за инвеститоре, али у предстојећем периоду треба радити на унапређењу укупног пословног амбијента, констатовала је шеф Техничке мисије Међународног монетарног фонда Дора Бенедек, након прелиминарне анализе институција пореског система.

 Говорећи о сету реформских закона који су у парламентарној процедури, Техничка мисија ММФ-а указала је на постојање простора за побољшање одређених области, наводећи као добар примјер проширење основице за обрачун пореза и доприноса, те могућност да се код измјена Закона о порезу на добит има у виду регулисање области трансферних цијена.

Техничка мисија ММФ-а је у прелиминарном извјештају оцијенила да је систем пореза на додатну вриједност оперативан и ефикасан, те да би постојећу стопу требало кориговати, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске, након што је делегација ММФ-а у Бањалуци представила резултате прелиминарне анализе.

Након обављених прегледа на свим нивоима власти, Техничка мисија ММФ-а задужена за порески систем представиће 16. марта у Сарајеву детаље анализе и препоруке за унапређење области пореског система.