latinica  ћирилица
06/03/2015 |  16:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка платила ММФ рату од 310 милиона евра

Грчка је данас отплатила рату од 310 милиона евра Међународном нонетарном фонду, од укупно 1,5 милијарди евра дуга колико на наплату доспијева до краја овог мјесеца, рекао је Ројтерсу извор из грчке владе.
Грчка, евро - Фото: илустрација
Грчка, евроФото: илустрација

Грчка 13, 16. и 20. марта мора да отплати преостале три транше.

Упркос споразуму са кредиторима, Грчкој понестаје средстава, добрим дијелом због оштрог пада прихода од пореза, наводи британска агенција. Финансијске потребе Атине мјесечно износе око 4,5 милијарди евра, од чега 1,5 милијарди одлази на плате у јавном сектору и пензије.

Гувернер грчке централне банке Јанис Стурнарас изјавио је да је састанак министара финансија 19-члане еврозоне заказан за идућу недјељу веома важан за финансијски угрожену Грчку.

- Веома је важно да предстојећи састанак еврогрупе буде успјешан и сви радимо на томе, рекао је Стурнарас послије састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом и финансијским званичницима, преноси агенција АП.

Грчка овог мјесеца мора да отплати рату дуга ММФ-у, који је заједно са Европском централном банком (ЕЦБ) и Европском комисијом, учествовао у програму помоћи Атини вриједном 240 милијарди евра.

Званична Атина је у сталним настојањима да пронађе додатна средства како би ријешила проблем отплате огромног дуга.

ЕЦБ јој је јуче улила извјесну наду када је повећала обим Хитног фонда за очување ликвидности (ЕЛА) за додатних 500 милиона евра, чиме је грчким банкама стављено на располагање укупно 68,8 милијарди евра.

Стурнарас је напоменуо да грчким банкама не пријети апсолутно никаква опасност и да су оне адекватно капитализоване и довољно ликвидне, као и да нема страховања од одлива депозита.

Ипак, ЕЦБ је задржала оштар став према Грчкој, поручујући да је спремна да обнови финансијску линију за грчке банке чим Атина постигне споразум о дугу са партнерима из еврозоне. Међутим, док не постигне споразум, Грчка нема приступ преосталим средствима из пакета међународне помоћи.

У оквиру четворомјесечног продужења програма помоћи договорено је да ће Атина до априла представити буџетске мјере које морају одобрити кредитори и да ће јој тек тада бити исплаћена посљедња транша кредита помоћи вриједна 7,5 милијарди евра.