latinica  ћирилица
06/03/2015 |  13:01 | Аутор: Jutarnji list

Хрватски пилоти напустили ОС због бољих плата у Оману

Свих шест пилота акробатске летачке групе Хрватског ратног ваздухопловства раскинуло је радни однос ради одлска на рад у Оман.

Њихови откази шокирали су надређене у Оружаним снагама,а према писању хрватских медија, посљедица су финансијски вишеструко боље понуде коју су пилоти наводно добили из Омана или, према другој верзији, из Катара. Протеклих година пилоти Хрватског ратног ваздухопловства активно су учествовали у обуци више генерација војних пилота из Омана, с којима су сарађивали на војном аеродрому Земуник код Задра.
Која год верзија била тачна - Оман или Катар - пилоти се неће укључивати у тамошње оружане снаге већ ће бити запослени у цивилним авиокомпанијама. Њихове досадашње плате у МОРХ-у износиле су од девет до десет хиљада куна, док је само основна плата пилота у Оману око 27 хиљада куна, уз плаћени смјештај, додатне сате, трошкове. Не постоји правни начин да  се задрже у ХРВ-у јер им је свима протекло десетогодишњи обавезни период служења након оспособљавања. Након што одраде све уговорне обавезе, односно отказни рок, без проблема могу радити у Оману. Пилоти су јуче позвани на разговор у Главни штаб Оружаних снага РХ те у Министарство обране.